Beeldende en zinnenprikkelende teksten

Beeldende en zinnenprikkelende teksten

Veel ondernemers zijn zakelijk en gewend overwegend rationele teksten te schrijven. Schrijf je met heel je hart en al je zintuigen dan neem je mensen veel makkelijker en sneller mee in je verhaal. In dit blog een voorbeeld van beeldende en zinnenprikkelende teksten.

Het was de laatste week van september. Overdag nog zomers warm en ’s avonds een voelbare, klamme herfst. Het toeristenseizoen liep op zijn einde. De bewoners namen langzaam maar zeker weer bezit van de straten en de tavernes in de typisch Griekse dorpjes op de eilanden in de Cycladen en Sporaden. Of ze waren al naar het vaste land afgereisd.

Het was aan het schemeren toen we met het zeilschip de baai van Levitha binnenvoeren. Een klein, kaal en heuvelachtige eiland met wat geiten. Je zou niet verwachten dat hier een restaurant was, want Levitha werd (en wordt misschien nog steeds) alleen bewoond door een visser en zijn familie.

Hongerig na een lange dag zeilen en vol verwachting gingen we tegen etenstijd van boord. Achter de schipper aan, hij kende de weg. Na een korte wandeling tegen de heuvel op, over een hobbelig pad vol stenen, bereikten we een huis. Was dit het? Het was het enige wat we zagen, dus het moest wel.

Het huis was gebouwd op het hoogste punt van het eiland met een fantastisch uitzicht over de zee, de inhammen en ‘onze’ baai. Je kon de boot zien liggen. Bij het huis was ook het restaurant. Alles was donker.

Zou het toch een maaltijd aan boord worden, met de restanten uit onze voorraadkast?

Al snel had de visser door dat er gasten voor de deur stonden en heette ons welkom. We liepen door zijn huis, waar de familie zelf van een maaltijd genoot, naar het restaurant dat hij speciaal voor ons opende die avond.
En daar zaten we dan in ons privé restaurant. Onder de heldere sterrenhemel, met het zachte geruis van de zee op de achtergrond. Uit het niets kwamen de verse vissen tevoorschijn en werden – tot onze verbazing – op tafel afgewogen. De barbecue werd opgestookt en verspreidde al snel de heerlijke geur van vers gegrilde vis. De traditionele Griekse salade met lokale olijfolie en schapen- en geitenkaas, en zelfgemaakte frieten maakten de bijzondere maaltijd compleet. Puurder dan dit kon bijna niet.

Het was voor mij een maaltijd om nooit meer te vergeten, op een zeer bijzondere locatie, met ogenschijnlijk eenvoudige ingrediënten.

Als je het stuk tot hier gelezen hebt, heb je waarschijnlijk mee-gezien, – gevoeld, -gehoord en – geproefd hoe de avond was. En had je er mogelijk ook zelf wel bij willen zijn.

Nou lijkt dat met een restaurantervaring als deze vrij eenvoudig. Maar ook voor jouw bedrijf, met jouw producten en diensten, kun jij (meer) beeldende en zinnenprikkelende teksten schrijven. En wordt het meer dan alleen een zaak van het hoofd en neem je mensen makkelijker mee in jouw verhaal, zodat ze sneller ‘JA’ zeggen tegen je aanbod.

Wil je tips hoe jij dat voor jouw bedrijf kan doen? Stuur me een mail, dan maken we een Skype afspraak voor 20 minuten en geef ik je tips.