Ben jij slechts verliefd, of …?

Ben jij slechts verliefd? Of ….

Verlangens, ideeën en plannen, we hebben ze allemaal volop. Toch gebeurt het maar al te vaak dat het er niet van komt om ze te realiseren. Zelfs als we zeggen ‘het heel graag te willen’.

Wat houdt iemand tegen om echt het leven – en het bedrijf/werk – te creëren dat hij of zij wenst?

Op deze vraag zijn tal van antwoorden mogelijk. Iedere keer als ik met mijn klanten op ontdekkingstocht ga naar hun ‘excuses’ en weerstanden omdat ze er niet echt voor gaan, denk ik ook aan George Parker. Hij somt in Het Grote Boek van de Creativiteit zeven vluchtdoelstellingen op.

Vluchtdoelstellingen  die mensen gebruiken om zichzelf te misleiden, de effectiviteit te ondermijnen, en het energieniveau te verlagen.

Ik zet ze in het kort voor je op een rijtje!

Vluchtdoelstelling 1:
Wat je echt wilt is iets anders dan wat je denkt te willen, moet of kunt

Veel mensen zijn de hele dag in de weer met het creëren van wat ze denken dat ze willen, of wat moet, mag, kan of haalbaar is. Dat komt allereerst omdat ze:

  • vaak niet weten wat ze écht van binnenuit – bezield – willen
  • het moeilijk vinden om zich daarover uit te laten en zich daaraan te committeren.
  • En: eigenlijk niet willen horen dat het mogelijk is om datgene ook echt te realiseren.

George Parker stelt: ‘Het is niet van belang of iets überhaupt haalbaar is, maar of jij het haalbaar máákt.’

Alleen door ervoor te gaan, te leren, beperkingen om te buigen en meer van dat soort zaken, zet je haalbare stappen op weg naar dat wat jij écht wilt.

Vluchtdoelstelling 2:
Idealen

Idealen als wereldvrede, vrijheid van meningsuiting, en een gezonde leefomgeving – om er maar een paar te noemen – zijn fantastisch. Alleen …. ‘Als je geen concrete voorstelling hebt van hoe jouw ideaal er morgen uitziet in het dagelijks leven kun je het niet creëren. Het is bovendien hoogst onbevredigend om de lat op een zodanig hoog abstract niveau te leggen dat elk resultaat erbij in het niet valt. Je ontneemt jezelf dan de vreugde van tastbare successen.’

Vluchtdoelstelling 3:
Symbolische wensen

‘Een week op een onbewoond eiland.’ Wie droomt er van tijd tot tijd niet van? Dit is een typisch voorbeeld van een symbolische wens. Zou je vragen of iemand dit ook echt concreet wil, dan is het antwoord waarschijnlijk: ‘nee’.  Het enige waar diegene mogelijk behoefte aan heeft is: ‘rust’. Iets dat op heel veel andere, veel makkelijkere manier te creëren is.

Vluchtdoelstelling 4:
Haalbare wensen

Volgens George Parker is dit misschien wel de meest voorkomende valkuil. Een ‘wens’ en het begrip ‘haalbaar’ passen dan ook helemaal niet bij elkaar in een zin. ‘Als je bij een wens al nadenkt over de haalbaarheid ervan komt deze meer uit je denken voort dan uit je gevoel. …. De valkuil is dat veel mensen nog vóór ze iets ondernomen hebben om te ontdekken wat ze precies willen, al een, in hun ogen haalbare versie daarvan hebben geformuleerd. Daarmee ontnemen ze vaak energie aan hun doelstelling, energie die juist zo nodig is om er gedreven aan te kunnen werken.’

Ik voeg daar graag aan toe dat juist die energie, die drive, alleen maar uit je hart en je tenen kan komen – niet uit je hoofd en niet uit de redenatie van wat anderen ervan vinden. Als je echt een droom hebt, haal je alles tevoorschijn om hem te realiseren en komen de oplossingen gaandeweg. Oplossingen die je vaak vooraf niet had kunnen bedenken.

Vluchtdoelstelling 5:
Slechts verliefd op de gedachte

Je houdt ervan om heerlijk te fantaseren over wereldvrede, een eigen bed & breakfast, parachutespringen, burgemeester zijn ….

Krijg jij veel energie van het mijmeren en wegdromen, maar voel je veel weerstand en raak je energie kwijt bij de uitvoering? Dan kan deze vluchtdoelstelling weleens die van jou zijn: Slechts verliefd op de gedachte.

‘Ook mensen die doelen formuleren in termen van denken en praten, in plaats van met heldere beelden te komen, kunnen zich scharen onder deze categorie. Vrijblijvender kan het vaak bijna niet.’

Vluchtdoelstelling 6:
Doel en middel

‘Het gebeurt regelmatig dat doel en middel verwisseld worden.’ Geld is een voorbeeld van iets dat vaak als doel bestempeld wordt. Terwijl er meerdere middelen/wegen zijn om iets te realiseren. Tenzij het echt je doel is om miljonair te worden.

Of dat je bestemming Parijs is, en dat je niet gaat omdat de trein niet rijdt ….

‘Je einddoelen zijn concrete momenten waarnaar je intens verlangt en die je diep tevreden stellen. Al het overige zijn middelen om er te komen.’

Vluchtdoelstelling 7:
Eerst de wens en dan de actie

Veel mensen hebben de neiging – ik ook vaak – eerst met een idee of een plan te komen en dan het liefst nog met een plan dat doordacht, uitgewerkt en perfect is voordat het uitgevoerd kan worden. Terwijl gewoon ‘zomaar’ wat doen – met iets spelen – een fantastische actie kan zijn om je op weg te helpen naar jouw wens en de realisatie daarvan. Alleen dan moeten we dat onszelf wel toestaan te spelen en experimenteren. En volgens mij ligt daar de clou.

Weet jij wat je écht wilt – en wat jouw vluchtdoelstelling is om het niet te realiseren?

Of ligt het nog dieper en is de vluchtdoelstelling een uiting van een angst, of een overtuiging die je beperkt?

 


Speak Your Mind

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.