En wat doe jij?

 

En, wat doe jij?

En, wat doe jij? Een vraag die ook jij waarschijnlijk ontelbare keren kreeg en nog krijgt. Vroeger haatte ik hem omdat ik het lastig vond om ‘live’, tijdens een gesprek onder woorden te brengen wat ik doe. Ik dacht dat ik moest voldoen aan bepaalde standaarden. En toen ik meerdere dingen deed wilde ik altijd eerst weten wat de ander deed, zodat ik mijn boodschap volledig af kon stemmen op de ander. Als ik niet uitkeek was de vragensteller alweer vertrokken voordat ik – als beelddenker – mijn antwoord had geformuleerd. Laat staan dat ik echt in staat was te luisteren naar mijn gesprekspartner.

Echt contact maken

Ook al heb ik nu mijn zinnen voorhanden. Nog steeds voelt de vraag enigszins ongemakkelijk. Want vaak wordt hij gesteld als openingszin, en is hij bedoeld om contact te maken. Een paar weken geleden overkwam het me weer. De dame in kwestie stelde hem out-of-the-blue. Zo van: ‘Oh ja, ik moet jou ook iets vragen.’ Als het zo gaat, schiet ik bijna altijd in mijn hoofd en volgt er een formele zin, een oneliner, of ik ga een beetje rebelleren. Terwijl als ik met iemand sta te praten – eerst écht verbinding maak en afstem – dan komt het verhaal uit mijn hart, in mijn eigen woorden.

Natuurlijk heb je die oneliner ook nodig. Voor je site, je LinkedInprofiel of een andere schriftelijke presentatie waar snelheid en helderheid regeren. En je kunt hem natuurlijk gebruiken als basis en als samenvatting voor het verhaal vanuit je hart, maar er gaat niets boven echt contact maken en vertellen wat jij voor die ander kunt betekenen.

Vind jij dat lastig?

Ik help je graag die woorden te vinden die het voor jou makkelijk maken om je verhaal te vertellen vanuit je hart, in plaats van dat je een zin uit je hoofd opdreunt en weer snel verder gaat.