Iedereen is creatief – ook als je denkt van niet!
Iedereen is creatief, want iedereen kan nadenken over grote en kleine veranderingen, dingen anders aanpakken, en het ook gewoon laten ontstaan. In dit stuk informatie en tips over creativiteit.
Wat mij betreft begint creativiteit bij de bewustwording dat iedereen creatief is – en dan bedoel ik ook écht: iedereen is creatief. Voor het geval je gelijk denkt, ja maar ik niet …. Het klopt inderdaad dat niet iedereen artistiek is, of anders gezegd: uitblinkt in schilderen, tekenen, muziek maken, knutselen en meer van dit soort zaken. Maar creatief is iedereen. Ook als je directeur, wetenschapper, programmeur, planner, verkoper, kleuterjuf, verpleegster, coach of putjesschepper bent. Het feit dat je nieuwe manieren vindt, zaken anders aanpakt, of een oplossing ‘ziet’ voor een vraagstuk maakt je creatief. Of innovatief als je iets nieuws ‘bedenkt’. En dat kan en mag ‘klein’ zijn. Het zit ‘m juist in die kleine, normale dagdagelijkse zaken die een verandering inzetten.
Tips voor creativiteit en verandering
Creativiteit begint met jezelf toestemming te geven dat je een creatief wezen bent. Dat jij jezelf – en anderen – letterlijk en figuurlijk de ruimte geeft. Dat je die (innerlijke) rechter die altijd oordeelt, uitschakelt. Alle ideeën en ingevingen er ‘gewoon’ laat zijn, en ze bij wijze van spreken ‘ergens neerzet’. Er eens ‘omheen loopt’, en ze onderzoekt op mogelijkheden, waar nodig verder ontwikkelt, en uitvoert. In plaats van ze direct belachelijk te maken en ze daarmee gelijk doodslaat.
Geef je ideeën de ruimte – en laat ze bestaan
Ruimte geven is ook letterlijk de ruimte geven. Om mezelf als voorbeeld te geven: als ik ideeën voor een tekst, een programma of wat dan ook wil, dan moet ik niet geforceerd achter mijn laptop gaan zitten. Want dan weet ik zeker dat het niet gaat komen. Wat wel werkt is iets heel anders doen, zoals mijn huis schoonmaken, wandelen, bladeren in boeken en tijdschriften, even met iemand sparren.
Of simpelweg de vraag stellen: ‘Hoe kan ik ….?’ Op een gegeven moment valt het antwoord vanzelf binnen. Vaak verrassend snel. Tenminste als ik ontspannen ben. Want stress en goede ideeën gaan niet samen, stress verkleint letterlijk je brein, waardoor je niet goed kunt nadenken, laat staan dat je creatief bent.
Maak gebruik van de kiemenergie
En maak gebruik van de kiemenergie, zoals ik dat altijd noem. Als je een goed idee krijgt of hebt, voer het uit ook al is het nog niet perfect – uiteraard als het past binnen wat jij graag wilt. Want hoe langer je wacht, des te groter is de kans dat je het laat liggen. Omdat je dan – ook hier weer: luistert naar al die stemmen in je hoofd en naar die van anderen die roepen dat het toch niets is, et cetera. Of dat je het simpelweg vergeet, omdat andere dingen harder om aandacht schreeuwen, of dat je wordt afgeleid of gesaboteerd door onbewuste programmeringen.
Hoe kan ik…?
Schrijf eens op waar jij ideeën voor wilt:
Hoe kan ik ……?
Bedenk 10 manieren om …. te krijgen!
Geef me ideeën om ….!
Je zult zien dat als jij heel bewust een vraag stelt de antwoorden je vanzelf binnenvallen, of dat je ze vindt – waar dan ook!
En belangrijk: Hoe gerichter je vraagstelling, des te specifieker het antwoord.
Tip: Op Netflix is momenteel een aantal documentaires te zien over creativiteit. Deze site heeft ze voor je op een rijtje gezet.