Je eigen leven leiden

Je eigen leven leiden

Het is Bevrijdingsdag als ik dit schrijf, maar het had natuurlijk elke willekeurige dag kunnen zijn.

Vrijheid is een groot goed – voor mij is het zelfs dé belangrijkste waarde. Het is fijn te leven in een land waar geen oorlog is en waar je kunt zeggen en doen wat je wilt – met respect voor de omgeving uiteraard. Maar hoe vrij voel jij je nu écht?

Onlangs kwam ik erachter dat ik nog net tot de babyboomgeneratie hoor.

Mensen die geboren zijn tussen 1955 en 1965 worden ook wel tot de babyboomgeneratie gerekend, omdat rond 1965 een duidelijk omslagpunt werd bereikt in het aantal levendgeborene. Ook zij groeiden op in een periode van toenemende welvaart.

Wat moet je ermee denk je misschien, want op zich doen die jaartallen er natuurlijk niet toe. Interessanter is het bijbehorende: Hoe het hoort te zijn in je leven en in je werk. Dat loopt uiteen van ‘er netjes bijzitten’ – denk aan een eigen huis, auto voor de deur, nette kleren en een zondagsservies. Of financiële zekerheid: een ‘vast’ inkomen. Tot allerhande denkbeelden over ‘presteren’, het hebben van een smetteloze carrière, en ook qua relaties, of het niet hebben daarvan: ‘je blijft over’ en/of ‘je krijgt een weduwnaar of een gescheiden man’ – ik hoor het mijn oude bovenbuurvrouw nog zeggen, en dat is niet eens zo lang geleden, zo’n 20 jaar. Nu moet ik erom lachen en heb ik graag een ‘2e hands exemplaar’, toch realiseer ik me dat dit soort programmeringen heel diep zitten. En niet alleen bij mij!

Worstelen met ‘hoe het hoort’

Een bevriende zakelijke relatie benoemde onlangs dit ‘generatieding’ – inclusief de worsteling daarmee. Een andere vriend merkte tussen neus en lippen door op dat zijn gezin het ‘zwarte schaap’ van de familie is. Omdat zij degene zijn die het minst verdienen – geen centje pijn daar overigens – maar het feit dat zoiets benoemd wordt, zegt genoeg. En van de week kwam ik een stuk tegen op de site van het Algemeen Dagblad dat eveneens boekdelen sprak:

Succesknipsel

Uit het feit dat zoiets onderzocht wordt blijkt wel dat er nog steeds een buitenwereld is met maatstaven waaraan je ‘moet’ voldoen, en die uitmaakt wanneer je ‘uitblinkt’. En dat gaat maar verdomd lastig uit ons (ego-)systeem. Misschien ben je hier wel helemaal niet op deze wereld om bestsellers te schrijven of naar de maan te gaan….. En ben je je hier al van bewust, dan is het een hele kunst om je niets van deze maatstaven aan te trekken en je eigen weg te gaan. Zelf te kiezen waar je gelukkig van wordt, wat je waard bent, hoeveel je verdient, en: te bepalen of je uitblinkt en succesvol bent. Alleen jij bent – wat mij betreft:  jouw eigen ‘Petrus aan de Hemelpoort’.

Vorige week verscheen er een artikel in de Volkskrant dat naadloos aansluit op dit stuk: ‘Voor generatie Y is optimaal presteren niet het hoogste’

Hoe zou het zijn als we kijken naar wat mensen nodig hebben om te doen waarvoor ze in de wieg zijn gelegd, waar ze van dromen en ze daarin ook écht faciliteren zodat ze dat kunnen creëren.

Een compleet andere benadering dan mensen langs de meetlat van jouw eigen of maatschappelijke overtuigingen leggen, en ze daarop beoordelen. Hoe lastig dat ook is – ik betrap mezelf er ook dagelijks op.

Hoe zit met het jou? Voel jij je echt vrij en leid jij jouw eigen leven? Of doe je zoals het hoort, zonder dat je je er misschien zelfs van bewust bent …

Vragen die je kunnen helpen bewust(er) te worden:

  • Volg ik mijn hart en ben ik trouw aan mezelf?
  • Is mijn leven gericht op de dingen die werkelijk belangrijk voor mij zijn?
  • Ben ik de persoon die ik in deze wereld wil zijn?
  • Is het leven dat ik leid wel mijn eigen leven?
  • Welke stappen zou ik zetten op dit ogenblik in mijn leven als ik moedig en niet bang was?

Kom je na het beantwoorden van deze vragen tot de conclusie dat ‘er toch wel wat moet gebeuren’ en dat je als ondernemer graag je eigen weg wilt gaan en (eindelijk) wil doen waarvoor je in de wieg bent gelegd. Of wil je ontdekken wat dat is? Reserveer dan voor jezelf tijd om erachter te komen – alleen of samen met een coach.