Jezelf zijn en je eigen woorden gebruiken

Jezelf zijn en je eigen woorden gebruiken

Regie, zelfleiderschap, je hart volgen, jezelf  zijn, authenticiteit,… Als je even brainstormt heb je in no-time een lijst met synoniemen van deze begrippen. Woorden van deze tijd die een groot goed vertegenwoordigen. Woorden op ‘mijn terrein’ ook. Woorden die aanduiden wat ik belangrijk vind en waar mijn werk uit voortkomt. Het vraagt echter wel bewustzijn en afstand om mezelf te zijn, de regie over mijn eigen leven te hebben, en over de woorden die ik gebruik. Want welk woord in dit rijtje past bij mij en vind ik fijn?

Afkoppelen

Ik zit veel online. De ‘social media gewoonte’ zit bij mij flink ingesleten. Mijn vriend zou het verslaafd noemen, maar dat terzijde. Een van de nadelen is dat ik veel gelijksoortige informatie krijg voorgeschoteld – dankzij de cookies en algoritmes. En dat ik dus ook steeds vaker de woorden gebruik die ik zie en hoor. Aan de ene kant logisch want ik maak onderdeel uit van die gemeenschap en stroming die een bepaalde taal spreekt. Zo gaat dat. Aan de andere kant wordt dat ‘wat-mij-mij’ maakt volledig ondergesneeuwd als ik niet uitkijk. Soms moet ik gewoon even ‘afkoppelen’ en bij mezelf te raden gaan of dat wat ik wil en ‘roep’ daadwerkelijk van mij is. Of, dat ik meega in de ‘mainstream’, om maar eens een woord te gebruiken dat niet van mezelf is.

Dit fenomeen zie je terug in alle beroepsgroepen. Coaches en trainers die je helpen ‘je hart te volgen’, ‘de vinger op de zere plek leggen’ en ‘samen met jou de benodigde stappen zetten’. Consultants die alles ‘scrum’ en ‘agile’ doen. En zo zijn er tal van voorbeelden te vinden.

Eigenheid

Zoals eerder gezegd: logisch want dit is de wereld waarin ze zitten, en klanten gaan met die woorden ‘op zoek’ naar die specifieke ondernemers. Tegelijkertijd vermaalt dit alles tot een grote eenheidsworst, waarin je door de bomen het bos niet meer ziet en de eigenheid van ondernemers verdwijnt. Terwijl zzp’ers en MKB-ondernemers het juist van hun eigenheid moeten hebben. En bovendien is het makkelijker voor je om zichtbaar te zijn voor de buitenwereld als je dat in je eigen woorden en taal doet.

Kortom: weet wie je bent en wat je wilt. En her-inner jezelf dat ook regelmatig. Zo is het makkelijk(er) te achterhalen welke woorden van jou zijn en welke taal je wilt spreken.