Met welk bijltje hak jij?

Arboretum Trompenburg 2014 020_uitsnede

Met welk bijltje hak jij?

Iedere keer als ik bij de slager op het plein naar binnenloop kijk ik mijn ogen uit. Mooie zwarte stenentegels rondom. Door de hele lengte en breedte van de zaak een luxe toonbank, geheel gevuld met alle mogelijke soorten vlees, vleeswaren, worst, maaltijden en hapjes. Aparte vitrines met verpakte lekkernijen en gedroogd vlees, van het soort waar Herman den Blijker graag mee op tv verschijnt.
En zeker altijd twee ‘man’ – goed geluimd – om de klanten te helpen, vaak meer, zelfs op maandag als het ogenschijnlijk rustiger is. En ook na sluitingstijd is er nog vaak tot laat beweging in de zaak.

Op zich niets vreemds denk je wellicht. Gewoon een luxe zaak, die goed draait.
Vanuit ondernemersperspectief is dit wel bijzonder. Zeker als je weet dat de slager die hiervoor huisde van armoede zijn deuren moest sluiten. Noodgedwongen eerder met pensioen.
Ook hij had waarschijnlijk dertig jaar geleden een bijzondere zaak. Zeker omdat hij enkel biologisch vlees verkocht.
In de dertien jaar dat ik er kwam – eerst vaak, later nauwelijks – veranderde hij niets aan de inrichting en het assortiment. Afrekenen kon je alleen maar contant, want een pinapparaat was te duur. Mopperen was hem niet vreemd. De klok liep steevast tien minuten voor, zodat hij doordeweeks zeker om vijf uur naar huis kon. En op zaterdag, dan altijd bijgestaan door een of twee hulpen, ging de zaak om 15.00 uur dicht, want dan moest er schoongemaakt worden.

Deze twee slagers zijn een pracht voorbeeld van hoe hét in mijn ogen wel , en niet ‘moet’.

De nieuwe investeert, pakt uit, en gaat er voluit voor!

De andere acteerde ingehouden, hield het bij het oude en ging niet met zijn tijd mee, waardoor die hem uiteindelijk inhaalde en letterlijk stilzette.

Jammer genoeg!

Zeker als je weet dat de ‘nieuwe’ slager in 2015 diverse prijzen in de wacht sleepte, waaronder die van Beste Slager van Rotterdam!

Hoe is dat bij jou – met welk bijltje hak jij?

Durf je ervoor te gaan, te investeren en mee te bewegen, of staat bij jou ook de tijd stil?