Ondernemen vanuit het hart is anders

Keukenhof 2010 069

Ondernemen vanuit het hart is anders

Na een bericht waarin ik meldde dat ik nu écht helemaal ga doen wat ik graag wil, kreeg ik naast vele hartverwarmende reacties ook een telefoontje van een vriend. Hij vertelde me onder meer: ‘Dat het leven niet alleen maar leuk kon zijn ….’

Blijkbaar leeft bij hem, en waarschijnlijk ook bij heel veel andere mensen, de overtuiging dat ‘ondernemen vanuit het hart’ betekent dat je alleen maar leuke dingen doet….. Alsof dat erg zou zijn, maar dat terzijde.

Voor mij in ieder geval de aanleiding om te een blog te schrijven over ‘Je hart volgen.’

Allereerst: Wat is dat nou ‘Ondernemen vanuit het hart’ en  ‘Je hart volgen’?

Voor mij is dat helemaal voluit leven en ondernemen.

Alles geven wat ik in me heb, om die innerlijke stem te volgen en de verlangens die ik heb – voor anderen en mezelf – ook daadwerkelijk in de wereld te zetten.

Er voor gaan – met alles wat daar bij hoort: zowel de hoogte- als de dieptepunten.

Die ‘goddelijke vonk’, waar Paulo Coelho het over heeft, te laten vlammen:

‘Ik ken veel mensen die ‘dood’ zijn,
Maar ze lopen, ze praten, en kijken televisie.
Ze werken soms hard, maar op de een of andere manier
gaat die vonk van de goddelijke energie verloren.
Gelukkig niet voor altijd.
Het kind dat in je ziel zit kan altijd weer wakker worden
en het hart weer laten opvlammen.
Maar deze mensen verloochenen het feit dat ze dromen hebben.
Ze verliezen het contact met de droom.
Iemand die is afgesloten van zijn of haar haar hart,
leeft niet.’
 
(uit: The Power of the Heart)

Van huis uit meegekregen

De meeste mensen, ook ik, hebben van huis uit meegekregen dat je geld moet verdienen om in je levensonderhoud te voorzien – niks mis mee. Daarom gaan ze als ze van school afkomen op zoek naar een baan of starten een bedrijf. Als het meezit vinden ze iets waar ze kunnen doen waar ze goed in zijn, zichzelf kunnen ontwikkelen, waar het hopelijk goed toeven is, en waar ze voldoende geld mee verdienen. In hun vaak schaarse vrije tijd doen ze dan de dingen die ze écht leuk vinden.

Is deze manier van denken en handelen fout? Nee!
Absoluut niet, als je daar echt gelukkig mee bent …

Punt is wel, dat veel mensen vaak niet op het idee komen, dat het ook anders kan. Simpelweg omdat ‘het niet in hun systeem zit’. Dat ze niet meer weten waar ze überhaupt naar verlangen, zoals Coelho ook schrijft. Of, dat ze niet weten hoe ze daar handen en voeten kunnen geven om er hun werk of bedrijf van te maken.

Een voorbeeld. Ik ken iemand die onder zijn prive-mails heeft staan:
‘Werken is een hinderlijke, maar noodzakelijke onderbreking van mijn vakantie.’

Dat geeft toch te denken …. En hij is vast niet de enige!

Creëren

Mensen die ondernemen vanuit ‘t hart doen het anders: ze draaien het om. Die onderzoeken eerst waar ze daadwerkelijk naar verlangen, waar ze energie van krijgen, wat ze willen bijdragen, wanneer ze op hun best zijn, en voor wie ze van waarde kunnen zijn. Met deze gegevens gaan ze aan de slag om het leven en het werk te creëren wat daarop aansluit, en waar ze bovendien ook nog geld mee kunnen verdienen.  En als ze echt ‘all the way gaan’ in veel gevallen nog zeer goed ook.

‘Je hart volgen en doen wat je écht graag wilt’ is dus gewoon een totaal andere benadering. Je kiest hier heel bewust zelf voor – van binnenuit. Jij hebt zelf de regie en kunt ook zelf creëren. Lukt het linksom niet, dan rechtsom. En ja: er zijn ook tegenslagen, je komt jezelf meer dan eens tegen, en dingen lukken niet altijd gelijk.

Ik neem dit voor lief, en veel mensen om me heen ook, omdat de drive om mijn hart te volgen vele groter is dan mezelf uit het veld te laten slaan door minder leuke dingen.

Bovendien: heb je een goed verdienmodel en na een aantal jaar een mooi inkomen, dan kun je veel dingen die minder leuk zijn uitbesteden, zodat je echt alleen nog maar bezig bent met dat waar jouw hart ligt en waar je op je best bent.

“You can fail on what you don’t want.
So you might as well take a chance on doing what you love.”
Jim Carrey

Wil jij ook voor de volle 100% het leven leven dat je graag wilt, in jouw eigen bedrijf?

Ontdek wat mogelijk is, en creëer. En ja: je hoeft niet gelijk al je ‘zekerheden’  over boord te gooien, of je kinderen droog brood te laten eten. Het kan ook stap-voor-stap!

Ik ben erg benieuwd welke stappen jij al hebt gezet om je hart te volgen, of graag wilt zetten?

Laat ‘t me weten!


Speak Your Mind

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.