Opschrijven wat het eerst in je opkomt

Opschrijven wat het eerst in je opkomt

Opschrijven wat het eerst in je opkomt

Je ingevingen volgen. Opschrijven wat het eerst in je opkomt, met een pen.

Doe jij dat weleens?

Ik gun het mezelf gelukkig steeds vaker ongegeneerd te schrijven. Ik raad het mijn klanten ook aan als ze gebrek aan inspiratie hebben en/of vastlopen achter hun laptop. En dan vooral in de vroege ochtend als ze net wakker zijn en over het algemeen nog weinig ruis in het hoofd aantreffen.

Opschrijven wat het eerst in je opkomt gebeurt vaak niet. En als mensen het toch doen, blijft het over het algemeen niet lang staan. Omdat het hoofd/ego er van alles van vindt en de tekst wordt weggehaald of doorgestreept. Zonde, want zo verdwijnt het pure verhaal, het verhaal dat écht verteld wil worden.

Wat is de aanleiding dat ik hierover schrijf?

Ik ben een mooie klassieker aan het lezen: Schrijven vanuit je hart van Natalie Goldberg.
Deze dame beheerst absoluut de kunst van creatief en interessant schrijven. Alle tips die ze geeft zijn verwerkt in een kort en aansprekend verhaal, zodat ze ook goed blijven hangen.

Eerste gedachten

Over ‘eerste gedachten’ schrijft ze onder andere:

‘Eerste gedachten hebben een geweldige energie. Het is de reactie van de geest op iets. Meestal legt onze innerlijke censor ze het zwijgen op, waardoor wij in het rijk der tweede en derde gedachten leven; gedachten over gedachten die twee of drie keer zo ver verwijderd zijn van het eerste heldere inzicht…’

‘Eerste gedachten, invallen, zijn ook onbelast door het ego, door dat mechanisme in ons dat de zaak in de hand wil houden, dat probeert te bewijzen dat de wereld stevig en vast is, duurzaam en logisch…’

Zij daagt je uit om de eerste gedachten te vangen op papier. Zonder schroom, sociale beleefdheid of censor. En ik sluit me graag bij haar aan.

Met pen schrijven

De oefening die ze vermeld in Schrijven vanuit je hart is:

  1. Blijf je hand bewegen (Houd niet even op om de regel die je net hebt geschreven, over te lezen. Dat is tijd rekken en proberen dat wat je hebt geschreven in de hand te houden.)
  2. Kras niet door. (Dat is redigeren terwijl je schrijft. Zelfs als je iets schrijft wat je niet wilde schrijven, laat het staan.)
  3. Let niet op de spelling, interpunctie en grammatica. (Je hoeft zelfs niet binnen de lijntjes van de bladzijde te blijven.)
  4. Laat je gaan.
  5. Denk niet, wees niet logisch.
  6. Diep het kwetsbare op. (Als er tijdens het schrijven iets beangstigends of rauws opkomt, onderzoek het dan. Waarschijnlijk heeft dat veel energie.)  

Ik daag je uit te gaan zitten met pen en papier en op te schrijven hoe jij jezelf – als je diep in je hart kijkt – het liefst in de wereld zou willen zetten als ondernemer of als professional.

En als je dat gedaan hebt, dit te vergelijken met hoe je het normaliter doet.

Vind je het leuk je verhaal en/of je bevindingen met mij te delen, doe dat.