Recept voor pakkende citaten

Recept voor pakkende citaten

Naar aanleiding van mijn blog over citaten, die ik vaak murw en niet meer van deze tijd vind, kreeg ik de vraag of ik een workshop ‘Citaten maken’ kan geven. Ik heb daarop geantwoord dat ik er over na moet nadenken. Want, je leert niet in een paar uur pakkende citaten maken. Net als dat je niet in een middag leert om creatief te denken. Daar is meer voor nodig. Dat is een ‘a way of life’, een manier van doen, een training. Ik kan hooguit een aantal regels en een recept voor pakkende citaten geven, wat oefenen en heel goed naar je luisteren. Maar ik kan niet garanderen dat je met de meest briljante oneliners de deur uitgaat.

Terwijl ik nog even op de workshopvraag broed, geef ik alvast een aantal handvatten.

Allereerst natuurlijk: breng in kaart voor wie je schrijft. Als jij precies weet wie je doelgroep is, waar die tegenaan loopt, naar verlangt en wat er verder speelt in hun leven, kun je toetsen of de citaten waar jij mee komt, aanspreken. Er schieten regelmatig mooie oneliners door mijn hoofd, maar vaak doe ik daar niets mee omdat ik me niet bezighoud met het onderwerp en daar ook niets over naar buiten breng. Mijn systeem is nu eenmaal altijd met taal bezig.

Dat laatste – er altijd mee bezig zijn – is een belangrijke. En dan bedoel ik niet er de hele dag je hoofd over breken, maar je onderbewustzijn aan het werk zetten. Met bijvoorbeeld de zin: ‘Bedenk passende citaten voor …’ Als je deze zin hardop uitspreekt vlak voor je gaat slapen en op andere momenten dat je even rustig zit, kan het zomaar gebeuren dat er ineens onder de douche, als je aan het wandelen, of op een ander moment dat je ontspant ingevingen krijgt. Doe het maar eens. Belangrijk: ga niet zitten wachten op de ingeving, hij komt langs wanneer hij dat wil.

Een andere manier: ga schrijven, bijvoorbeeld dagelijks. Gewoon voor de vuist weg en met pen. Je kunt starten met een woord waar je oog op valt. Schrijf iedere ingeving op – zonder gene – en blijf bijvoorbeeld een kwartier lang schrijven, ook als je geen ingevingen meer hebt. Dan schrijf je gewoon net zo lang dat er iets komt: ‘Ik heb even geen ingevingen.’ Als je na enige tijd alles wat je geschreven hebt, weer eens terugleest kan daar zomaar een briljante quote of oneliner tussen staan.

Ideeën krijgen is een kwestie van trainen, ontspannen en luisteren naar je ingevingen. En tot slot: het lef hebben ze te plaatsen. Want daar vinden alle leeuwen en beren in je hoofd natuurlijk ook iets van.

Tot slot: je kunt ook een ander vragen naar je te luisteren. Veel van mijn klanten die ik hier over de vloer heb voor De kern van je bedrijf zichtbaar in woorden, vertellen voluit. Door letterlijk op te schrijven wat ze zeggen, worden mooie citaten en omschrijvingen vastgelegd. Juist omdat ze vanuit hun hart spreken komen er andere passages dan wanneer ze alle zinnen op een goudschaaltje wegen. Vaak hoor ik dan: ‘Heb ik dat werkelijk gezegd?’

Op deze manier word je ook zelf verrast door je uitspraken. 😉