Schiet het schrijven erbij in?

Schiet het schrijven erbij in?

Ik zal je bekennen: het overkomt mij ook een paar keer per jaar. Mijn hoofd staat er dan niet naar. Andere zaken die belangrijker zijn en/of harder roepen krijgen voorrang. Terwijl het als ondernemer toch van belang is dat je met regelmaat van je laat horen door middel van blogs, vlogs of andere middelen. En je wilt natuurlijk ook dat je website en profielen op social media up-to-date zijn, en regelmatig van nieuwe content worden voorzien.

De vraag is dan:

Hoe creëer je tijd en ruimte om tóch te schrijven?

Allereerst: Relax!
Relax, want stress en creëren gaan niet samen, stress verkleint letterlijk je brein, waardoor je niet goed kunt nadenken, laat staan dat je creatief bent. En ben je een beelddenker? Dan wil de woordenstroom waarschijnlijk al helemaal niet op gang komen als er druk wordt uitgeoefend. Kortom: haal het moeten eraf.
En ter relativering: de wereld vergaat niet als het echt niet gaat en je een keer een paar weken niets produceert en communiceert. (Duurt het langer, dan wel natuurlijk … 😉 )

Bepaal je beste schrijfmoment en locatie
Ik schrijf het liefst ’s morgens vroeg. Gelijk als ik wakker word, in mijn bed – met pen en papier. Dan ben ik het meest open en helder en komen de woorden vaak vanzelf. De kunst is dan om gewoon te blijven schrijven, en niet te oordelen over wat ik schrijf. Mijn criticus schuift later wel aan, als ik achter mijn laptop zit en de tekst typ.

Gelijk na het ontbijt achter mijn laptop in mijn werkkamer aan een opgeruimd bureau is ‘second best’. Ook dan gaat het meestal lekker als ik weet waar ik over wil schrijven, en me overgeef aan het proces. (En dus niet mezelf zit te pushen dat het af moet.) Is de inspiratie op een gegeven moment op, dan stop ik en ga later weer verder. Mijn onderbewustzijn gaat meestal  – als ik met iets anders bezig ben – als vanzelf door met de rest van de tekst, daar profiteer ik later van.

Ook jij hebt ook vast zo’n beste creëer- en schrijfmoment. Weet je die? Laat hem dan voor je werken. Zo niet, ga op onderzoek uit om hem te ontdekken!
En vind een plek waar je comfortabel zit. Schenk je favoriete drankje in, en meer van dat soort dingen, zodat het proces zelf eveneens leuk is!

Routine
Schrijven is ook een kwestie van routine. Gewoon regelmatig doen, zodat die creëerspier wordt getraind. Zoals ik al vaker schreef: ik deed een keer mee met een uitdaging iedere dag een blog te schrijven. Vooraf had ik geen idee hoe ik dat varkentje zou wassen…. Maar doordat iedereen het deed, en ik een ritme kwam, produceerde ik elke dag een blog. Ook op tijdstippen dat ik eigenlijk liever niet schrijf of meestal geen inspiratie heb. Ik stond versteld, er is meer mogelijk dan ik en jij denken.

Afstemmen
Veel verhalen laat ik een tijdje pruttelen in mezelf totdat ik het doel, de woorden, tone of voice en opbouw voor ogen heb. Ik neem zeg maar de ingrediënten tot me en stem af op het verhaal dat er moet komen. Alsof het net als een gerecht staat gaar te worden. Snufje hiervan, op een later tijdstip nog wat andere smaakmakers erbij, roeren en op een gegeven moment is het klaar en kan het geserveerd worden. Soms duurt dit proces een uur, het kan ook een dag of een week in beslag nemen. En grappig genoeg krijg ik heel vaak inspiratie als ik sta te koken.

And last but not at least: Maak het leuk!
Als je het leuk maakt, is de kans dat het gebeurt vele malen groter. Dus: Herkader het. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het proces zelf, maar ook aan de trots die het je oplevert als je het gedaan hebt, of aan de reacties van mensen, de nieuwe klanten, enzovoort.
Mocht het toch de angst zijn die je tegenhoudt? Dan heb ik een geruststelling voor je: een soort van spannend blijft het altijd dus daar moet je je maar niets van aantrekken.