Succesvol zijn

2014-04-26 13.25.40

Succesvol zijn

Als ik de afgelopen jaren íets geleerd heb, dan is het dat ‘succesvol zijn’ begint bij jezelf – in je hoofd en je lijf. Maar wat is succes nu precies? Iedereen heeft daar namelijk zijn eigen ‘kijk’ op. Misschien leg jij  – net als ik weleens doe – de lat veel te hoog voor jezelf. En ben je pas succesvol als je een x-aantal klanten hebt, een bepaald bedrag verdient, jouw overall doelen behaalt. Of: vind jij het wellicht helemaal not done om van jezelf te zeggen dat je succesvol bent.

Ik zag ‘falen’ bijvoorbeeld absoluut niet als succes. Toch is het er gewoon onderdeel van succesvol zijn en worden. Niet dat ik nu sta te juichen als iets (nog) niet lukt. Ik weet wel dat het op zich al een succes is dat ik het lef heb (gehad) om het avontuur aan te gaan en/of mijn angsten te overwinnen. En als het nog niet helemaal gaat zoals ik graag wil, dan ben ik vaak veel inzichten rijker.

Enkele quotes over succes:

Winston Churchill
‘Success is walking from failure to failure with no loss of enthusiasm’

Norman Vincent Peale 
“Mensen groeien op het moment dat ze beseffen dat ze dingen kunnen realiseren. Wanneer ze in zichzelf geloven, dan hebben ze het eerste geheim van succes ontdekt.” 

Eckhart Tolle
“Er is een belangrijke maatstaf om je succes in de praktijk te meten: de mate van innerlijke vrede die je van binnen voelt.” 

Deze drie geven al flink wat ingrediënten voor (een mindset voor) succes: falen, opstaan, weer durven falen, weer opstaan, doorzettingsvermogen, geloof, enthousiasme, bewustzijn, dingen realiseren, groei, in jezelf (blijven) geloven, eigen normen bepalen, voelen en innerlijke vrede.

Wat Winston, Norman en Eckart gemeen hebben, is dat ze het succesvol zijn allemaal bij de mens/ondernemer zelf houden. Ook ik ben van mening dat het daar begint en ligt – bij jezelf. Als een winnaar aan de start verschijnen – overtuigd van je eigen kunnen en waarde. Met andere woorden: Succesvol zijn om succes te hebben!

Ik ben benieuwd naar jouw ‘definitie’ van succes.


Speak Your Mind

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.