Veel citaten niet meer van deze tijd en murw geslagen
Citaten plaatsen op websites, ‘social mediategeltjes’, in boeken en presentaties. Iedereen doet het. Wat mij betreft te vaak zonder er goed bij na te denken, want veel citaten die ik langs zie komen zijn niet meer van deze tijd en/of totaal murw geslagen. Een pleidooi om ze met mate te gebruiken en vooral origineel te zijn.
Een voorbeeld:
“reizigers zijn wij in deze wereld,
geen bewoners”
Dit citaat van Desiderus Erasmus staat in grote letters vermeld op een gevel van een gebouw aan de Turfsingel in Gouda. Ter info: Erasmus groeide op in Gouda en ging er naar school.
Van de week liep ik langs deze ‘straatpoëzie’ en kauwde er eens op. Ja natuurlijk, we zijn reizigers, maar maakt ons dat geen bewoners? Sterker nog: hoe zou het zijn als we ons wat meer als bewoners gedragen, in plaats van als reizigers. Ik denk dat onze planeet een zucht van verlichting zou slaken. Wat mij betreft is dit typisch een voorbeeld van een citaat ontstaan in een compleet andere tijd en over de houdbaarheidsdatum heen.
Terwijl een ander citaat van Erasmus, dat in de stationshal van Rotterdam Centraal hangt, in deze Coronatijd heel actueel is. Wie regelmatig met de trein naar Rotterdam reist weet waarschijnlijk dat ik het heb over: “Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten.”
Veel ondernemers – misschien ook jij – gebruiken citaten van helden, leiders, goeroes en andere bijzondere mensen. Op hun websites, (social media) tegeltjes, in lezingen, enzovoort. Is dat erg? Nee, het helpt je in je overtuigingskracht als je een naam van een voorbeeldbekendheid gebruikt. En soms kan iemand anders het gewoon net iets mooier, of beter zeggen of duiden dan jijzelf.
Maar …
Veel citaten die langskomen, zijn:
- niet meer van deze tijd. Ze zijn uitgesproken in een andere periode met andere omstandigheden en generaties. In de tijd dat Erasmus leefde, was het milieu geen hot-issue. Dat we onszelf alleen als reiziger zagen was toen geen probleem. En om nog even bij Erasmus te blijven. “Wat mooi is, kost moeite”, is ook van hem. Deze komt, wat mij betreft, overduidelijk uit de tijd dat je ‘hard moest werken’ om iets mooi te laten zijn. Gelukkig kan iets tegenwoordig ook (steeds vaker) gewoon ‘mooi zijn’ terwijl je er niet voor hebt moeten zwoegen.
- te veel gebruikt. Waardoor ze hun kracht verliezen. Neem Einsteins: “Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.” Mooi en helemaal waar – zover ik weet – alleen ik zou hem zelf nooit gebruiken omdat hij te veel gebruikt is en wordt. Murw geslagen.
Mijn devies…
Als je een citaat wilt gebruiken, onderzoek of het past in deze tijd en origineel is, zodat je verrast. En: gebruik citaten met mate. Ik heb ooit een lezing van iemand bijgewoond die slide na slide een citaat van iemand anders aanhaalde. Halverwege begon ik me af te vragen hoe zijn visie in zijn eigen woorden zou zijn.
Gebruik jij passende en originele citaten?