Voorbij de vorm

2015-03-08 11.40.45

Voorbij de vorm

Heb jij de tijd en het lef om voorbij de vorm te gaan als je een ingeving krijgt?

Bij alles wat we in de wereld willen zetten is een vorm nodig. Anders lukt het simpelweg niet. Maar deze ‘wetenschap’ zit zo diep ingesleten in ons systeem dat we vaak al bij de eerste beste ingeving naar die vorm grijpen.

‘Ja maar, HOE ga ik dat dan doen?’, is een veel gehoorde.

Snel antwoord een antwoord willen, beperkt je in de ideevorming en dus ook in de uitvoering. Meestal komen in eerste instantie alleen de bekende mogelijkheden langs en ja, die brengen vaak niet écht uitkomst. Of er verschijnen helemaal geen ‘hoe’s’ omdat je met alle geweld a la minute een antwoord wilt. Waardoor je de boel ‘on hold’ zet, dus ook de ingevingen blokkeert. En al snel denkt: ‘het is niet mogelijk’, en je idee skipt.

Maar wat nou als je het gewoon laat rusten. Als een soort deeg dat ligt te rijzen.
Zolang jij weet wat jij in wezen wilt, en regelmatig op de vraag afstemt, komt de vorm op een gegeven moment vanzelf. Uit jou, vaak op een moment als je met iets totaal anders bezig bent. Of in co-creatie met andere ‘open geesten’ – door hier met ze over te praten of te sparren.

Een voorbeeld, van mezelf: ik wil heel graag samenwerken met anderen. Hoe? Dat weet ik momenteel nog niet. Dat kan zijn in een losse vorm op basis van afspraken, op projectbasis, in een parttime dienstverband of ….

Ik kreeg toen ik dit aan iemand vertelde, gelijk de reactie: “Je bent ondernemer, je wilt helemaal geen vast dienstverband, en meer van dit soort stellingen.”
Waarop ik teruggaf: het gaat mij om samenwerken, een bepaalde mate van vrijheid en me voor een bepaalde periode in een project vastbijten. Waarom zou dit onmogelijk zijn in een (parttime) dienstverband? Na 15 jaar ondernemerschap weet ik dat je ook vreselijk vast kunt zitten als je onderneemt. Daarin is de vorm dus niet bepalend.

Dus: kijk om te beginnen waar je naar verlangt en wat je in wezen wilt. En ga in het begin voorbij aan de vorm, dan vind je op een gegeven moment de meeste passende. Mogelijk sneller dan je denkt.
En wellicht is dat er een die zelfs in je stoutste dromen niet voorkwam!

Durf jij voorbij de vorm te gaan? Leuk om je ervaringen te lezen!


Speak Your Mind

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.