Wat jou onderscheidt

Wat jou onderscheidt

Wat onderscheidt jou van vakgenoten in jouw branche? Menigeen die deze vraag krijgt haalt zijn of haar schouders op en zegt: ‘Dat moet je aan mijn klanten of andere mensen om me heen vragen.’ Een enkeling – gelukkig worden dat er steeds meer –  heeft het lef zelf deze vraag te beantwoorden. Want weten waar jouw kwaliteiten liggen en wat jou bijzonder maakt, anders dan anderen, is wat mij betreft niet meer dan normaal, wat voor bedrijf je ook hebt.

Het ging anders

Deze zomer hebben mijn vriend en ik een week op camping Midzomer gestaan in Diever. Het boeken van deze camping ging al anders dan ‘normaal’. Dat moest online – op zich niet zo vreemd – maar er moest ook gelijk afgerekend worden voor die periode. Dat laatste is hoogst ongebruikelijk in de ‘kampeerscene’ want een van de ‘schoonheden’ van kamperen is dat je gelijk op kunt stappen als je verder, of naar huis wilt. En dat weten kampeerders niet van te voren. Mijn vriend – een doorgewinterde kampeerder – vond dat dus maar vreemd. Ik, als relatief beginnende kampeerder, heb gewoon betaald.

Op de afgesproken datum arriveerden we in Diever en gingen op zoek naar de receptie. Die was er niet. We moesten ons melden op Veld X, bij de tent met de groene vlag. Het gaat daar dus anders dan op andere campings, en dat meldde de beheerder van die week ook gelijk. Hij vertelde dat camping Midzomer een vereniging is van vaste kampeerders die, toen de gemeente jaren geleden van het perceel waar de camping op staat af wilde, besloot het terrein te kopen. En waar de leden nu gezamenlijk de camping runnen. Ieder lid is in het seizoen een week lang campingbeheerder. Ook vertelde hij wat het gezamenlijk hebben van een camping nog meer inhoudt.

Het staat vermeld

Het mooie is dat dit verhaal ook op de site staat vermeld. Het begint letterlijk met ‘Camping Midzomer onderscheidt zich van andere campings ….’ Iets waar ik overigens bij het boeken niet op had gelet, want er was een andere reden dat wij voor die camping kozen.

Het bijzondere van deze camping, het ‘verenigingskarakter’, kan ook tegen ze werken. Want een vereniging, geen receptie, et cetera, maar dat nemen ze gelijk weg. Ik vind het een mooi verhaal: campinggasten die de handen in elkaar slaan en zelf de camping runnen. En dat er geen receptie was…. Ik liep net zo makkelijk naar de tent met de groene vlag.

Wat onderscheidt jou?

Stel: jij begint je verhaal met ‘Ik (of mijn bedrijf) onderscheid me (zich) van vakgenoten met …..’, wat zou daar komen te staan. Wat komt als eerste in je op?

Vind jij het lastig te verwoorden wat jou onderscheidt van jouw ‘collega’s’, ik help je bij het vinden van dat wat jou bijzonder maakt en wat de resultaten zijn die je biedt, bijvoorbeeld door een dag (of een halve dag met aangepast tarief) met je te gaan zitten. Laat me weten als je interesse hebt.