Wat wilde je worden vroeger

2013-09-22 13.58.53

Wat wilde je worden vroeger?

Nog regelmatig hoor ik: Marianne wat wilde je worden vroeger? Een leuke vraag, zeker bij kennismakingen. En sowieso een veel gestelde bij loopbaankeuzes, omdat in het antwoord vaak interessante informatie verborgen zit.

Ik stel hem zelden, simpelweg omdat ik de vraag ‘haat’. Ik moet namelijk zelf altijd het antwoord schuldig blijven. En ook mijn moeder roept iedere keer als ik het voor de zekerheid nog een keer vraag: “Nee, ik weet écht niet wat je vroeger wilde worden.”

Een paar maanden geleden viel ineens een kwartje. Ik las een artikel over multipotentialites. Mensen met veel interesses en creatieve ambities. Mensen die vol passie in een onderwerp duiken, het uitpluizen, erop kauwen en dan graag weer verder gaan. Heel herkenbaar voor mij, want ik heb weleens geopperd om ieder jaar een ander beroep te doen. Reuze boeiend lijkt me.
En ook dat kiezen, dat was enkele jaren geleden een ramp voor me. Ook al heeft me even helderheid en focus gebracht, ik voel nu dat het nu weer tijd is om in meer en ook andere dingen te duiken.

Het interessante is dat deze multipotentialites vaak de mensen zijn die als kind niet wisten wat ze wilden worden.  En daar nu nog mee te kampen hebben. Want welke baan neem je?
En hoe positioneer je jezelf als ondernemer?

‘Ik doe en kan alles, voor iedereen!?’ – marketing wise zeer onhandig.

Herkenbaar voor jou? Dat je ook niet wist wat je wilde worden of dat je veel dingen leuk vindt. Kijk dan de video van  Emily Wapnick, zij vertelt in haar Ted Talk “Why some of us don’t have one true calling

Ik ben heel benieuwd of dit ook voor jou geldt. Leuk om dat van je te horen!

En in mijn volgende blog laat ik je zien hoe een ondernemer multipotentialite zich makkelijker kan positioneren. Want mensen willen nu eenmaal snel zien en weten waarvoor ze bij jou moeten zijn en ook in een paar eenvoudige zinnen verder vertellen wat je precies doet (in plaats van ‘Die doet iets met coaching’). Want je hebt er baat bij als je het op een presenteerblaadje aanlevert.