Bouwen vanuit vrouwelijke kracht

Bouwen vanuit vrouwelijke kracht

Dit portret is een cadeau van mij, Marianne Roelofs, aan Loes Ruesink. Haar medicijnwielwebinars brachten mij weer terug naar mijn zielsgetal, het getal 4 dat staat voor dingen maken en in balans zijn. De ziel die ik de afgelopen jaren enigszins links had laten liggen. Ik maakte uiteraard wel ‘dingen’ voor mezelf, en ook voor mijn klanten, maar toch was dat niet genoeg. Want het puur zelf dingen maken, dingen voor anderen maken, en genieten van wat anderen hebben gemaakt daarin was ik te kort geschoten. Uit balans, zeg maar. Alle reden dus om naar Lunteren af te reizen.

Coachee  Tianne pikt me op bij station Barneveld. Zij heeft vandaag haar derde sessie bij Loes. Na een korte rit rijden we de oprijlaan op die leidt naar het huis waar Loes woont met haar man en vier kinderen. Ik kijk al gelijk mijn ogen uit: Wow, wat een bijzonder huis. Zo goed als vrijstaand, aan de rand van het bos, en omringd door een wijds landschap. We parkeren de auto gelijk links op de parkeerplaats die is bestemd voor de bewoners en de bezoekers van de drie huizen op deze speciale plek. Bij het middelste huis drukken we op de bel. Loes verwelkomt ons hartelijk – nog met de stofzuiger in haar hand. Een gebruikelijk ritueel vertelt Tianne. “Loes is altijd nog iets aan het opruimen als ik kom.”

Dat het medicijnwiel ook in de familie van Loes een belangrijke rol speelt, wordt meteen duidelijk. Op een centrale plaats naast de voordeur hangt van ieder gezinslid een kaart, en ook van het gezin gezamenlijk.  Terwijl Loes koffie maakt, is er ruimschoots tijd om ‘aan te komen’ en te genieten van deze mooie, lichte plek. De sessie zelf vindt plaats in de huiskamer, grenzend aan de keuken. Loes en Tianne nemen ieder plaats op een bank.

“Ik heb geen dossiers”, meldt Loes gelijk, “ik schrijf iedere keer weer even opnieuw de cijfers van het medicijnwiel van de klant op. Bijzonder genoeg komt dan wat we eerder bespraken weer boven. Want dat sla ik uiteraard wel ergens op in mijn systeem.” Centraal staat ook nu het karmagetal, want dat is heel erg belangrijk in deze tijd. Dit is altijd het getal van de geboortemaand. In het wiel van Tianne is dat mei, een 5 dus, dat staat voor: ‘het bouwen.’ Tianne deed dat tot nu toe vrijwel altijd op de mannelijke manier – vanuit het doen – en niet vanuit de vrouwelijke: ‘het voelen en het zijn.’ Ze draaide haar hand er niet voor om alle ballen in de lucht te houden, de last te dragen en altijd maar door te gaan.

Loes zet tijdens deze sessie ook haar expertise als regressie- en reïncarnatietherapeut in. Het ‘mannelijke’ gedrag van Tianne is terug te leiden naar een trauma van haar overgrootoma. Loes stemt af en binnen ‘no time’ zitten, bij wijze van spreken: Tianne, overgrootoma als volwassenvrouw, en overgrootoma als klein meisje samen op de bank.

De komst van overgrootoma als volwassenvrouw brengt verdriet naar boven. Een gevoel dat niet of nauwelijks wordt toegelaten, het lichaam verhardt en zet zich schrap.

‘Als overgrootoma dit gevoel toelaat verliest ze de controle, en dan is het einde zoek ….’

Al vragend brengt Loes Tianne, overgrootoma en ‘het kleine meisje dat overgrootoma ooit was’ naar de oorsprong van het trauma. Alle drie de personen spreken zij zich uit via Tianne: over wat plaatsvindt en vond, wat ze (weer) ervaren in hun lijf, en wat hun angsten zijn. Op een gegeven moment neemt Loes plaats naast Tianne om het trauma van ‘overgrootoma als meisje’ te helpen doorleven. En het wél te voelen in haar lijf (in plaats van uit haar lichaam te treden, zoals ze destijds deed). Door nu te kiezen voor de vrouwelijke oerkracht en het daarvan afgeleide gedrag (boos zijn, schreeuwen en huilen), wordt het trauma opgelost. Loes begeleid met veel geduld en liefde het proces om deze kracht ook daadwerkelijk te laten voelen en in de praktijk te brengen. Zodat Tianne in de toekomst kan bouwen vanuit haar vrouwelijke kracht. Tianne laat de weerstand los en geeft zich er aan over.

Ter afronding vraagt Loes haar in het Noorden van haar Medicijnwiel  (Levensmissie) plaats te nemen. Bij Tianne een 4, het getal dat onder andere staat voor de balans in denken, doen, voelen en zijn.

Een groot deel van de sessie hangt Loes onderuit op de bank – in trance afgestemd op het proces van Tianne. Bijzonder is dat ook haar stem dan anders klinkt en haar gezicht een andere uitdrukking heeft. We lachen later om ‘het bankhangen’, want ook dit is werken vanuit de vrouwelijke kracht: het vanuit afstemming en ontspanning laten ontstaan.

Om Tianne in de auto even de rust en ruimte te geven vertrekt ze alleen naar huis. Loes zet mij af bij het station. In de trein laat ik deze bijeenkomst bezinken. Het was een heftig trauma wat werd verwerkt, en uiteraard kwamen er aspecten langs die mij eveneens raakten. Dankbaar dat ik bij deze zeer persoonlijke sessie aanwezig mocht zijn.

Wil jij ook een portret van jou als trainer of coach achter de schermen? Om jezelf te positioneren en je mogelijke klanten een kijkje achter de schermen te geven, zodat ze een beeld krijgen en makkelijker ja zeggen tegen je aanbod…. Laat het me weten!